top of page

Panorama's maken voor de Facebook pagina

Een keer iets anders. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik panorama's heel mooi vind. Je ziet er meer op dan op een standaard formaat foto. Bijkomend voordeel is dat je meer pixels, dus meer detail, krijgt waardoor je de foto op een groter formaat kunt afdrukken zonder kwaliteit te verliezen. Als je voor het eerst een panorama maakt is onderstaande uitleg handig.

Je hebt wel wat meer nawerk omdat je met software de foto’s nog aan elkaar moet plakken. Maar dan heb je ook wat.

Een speciaal programma hiervoor is bijv. PTGui (niet gratis) maar je kunt ook Photoshop gebruiken of Paintshop Pro. Op internet vind je genoeg tutorials.

Heb je deze software niet dan kun je ook panorama’s met je smartphone maken.

 

In de jaren '80 maakten wij al panorama’s, toen nog analoog en dat zag er zo uit.

Bonifacio 2.jpg

Bonifacio, 1987

5 afdrukken op papier aan elkaar geplakt.

Lang leve het digitale tijdperk, want nu kun je pas echt mooie panorama's maken. Hieronder het verschil tussen een standaard foto en een panorama.

Hoort bij panorama serie verkleind.jpg

Een standaard formaat, 4000 x 6000 pixels. Een bootje aan een steiger. Leuk maar niet heel spannend. Het bootje ligt ook nog eens precies in het midden. Niet de mooiste compositie.

Panoram serie verkleind.jpg

8 foto's  op een rij die elkaar deels overlappen. Hieronder zijn ze aan elkaar geplakt tot een panorama.

QPR06504_5_6_7_8HDR Panorama 2 verkleind.jpg

12232 x 5520 pixels! Qua compositie een veel betere foto, maar vooral zie je meer van de omgeving en is het leuker om naar de foto te kijken en (in dit geval) heb je een mooiere herinnering aan de vakantie.

Een paar tips: Stel handmatig scherp zodat de camera niet bij elke foto opnieuw scherp stelt. Fotografeer op de Manual stand zodat de camera voor alle foto's dezelfde sluitertijd en diafragma aanhoudt. Geef de foto's voldoende overlap. Fotografeer in portretstand. Als je uit de hand fotografeert let er dan op dat je de camera op dezelfde hoogte houdt of zet hem op een statief. Ik maak ze zelf vrijwel altijd uit de hand. Alleen bij onvoldoende licht gebruik ik een statief. Even oefenen en je kunt de mooiste panorama's maken. En dat hoeft niet alleen van landschappen te zijn.

Ik hoop natuurlijk dat jullie net zo enthousiast worden als ik en dat er veel panorama's op de Facebook pagina verschijnen.

SUCCES!

bottom of page